Ц – tse

Klusiivi Ц – tse:n kirjainmerkki on kuin latinalainen u, jolla on pieni saparo. Se ääntyy kuten ’ts’ suomen sanassa metsä, jonkin verran terävämmin äännettynä. Sitä seuraavat vokaalit äännetään aina takaisina. Jos ’ts’:tä siis seuraa i, kuten sanassa sirkus, niin se ääntyy y:n kaltaisena äänteenä taka-i:nä. Taka-i tuottaa usein suomalaisille vaikeuksia: opettajat saattavat neuvoa työntämään kynän suuhun poikittain ja yrittämään ääntää ’suomalaista’ y:tä, niin kynän painaessa kieltä taaksepäin pakostakin tulee venäläisempi variaatio äänteestä.

Sirkustaiteella on Venäjällä pitkät perinteet ja jos vierailee jommassa kummassa pääkaupungissa, niin aikuisenkin kannattaa ehdottomasti käydä sirkuksessa ’цирк’ – sirkus.

Pietarissa valtiollinen sirkus on Fontanka-joen varrella Цирк на Фонтанке  [tsyrk na_fantank’e]. Moskovan perinteisin sirkus Цирк на Цветном бульваре [tsyrk na tsvetnom bul’vare] – on nimetty rakastetun koomikon Jurij Vladimirovitš Nikulinin mukaan. Hänen poikansa jatkaa sirkuksen toimintaa Moskovassa.